pátek 19. dubna 2013

Homer a Langley


Homer a Langley

Autor: Edgar Lawrence Doctorow
Název v originálu: Homer and Langley
Přeložila: Veronika Volhejnová
Počet stran: 176
Nakladatelství: Euromedia Group, k. s. - Odeon
Rok vydání: 2010

E. L. Doctorow je v současnosti jedním z nejoceňovanějších amerických autorů. Je považován za představitele tzv. retrofiction - žánr, ve kterém se na základě mísení skutečných a smyšlených událostí a postav barvitě evokuje společenské klima v časech, kdy se utvářela moderní podoba Ameriky. Do tohoto žánru patří i kniha Homer a Langley. 

Upozornění: článek obsahuje děj knihy.

Hlavními hrdiny jsou dva bratři, mladší Homer a starší Langley. Homer je slepý a velice umělecky založený, zároveň je i vypravěčem celého příběhu. Langley je ten racionálnější z nich, i když často to tak nevypadá, je to chronický sběratel.

"Langley a já jsme si vážili kola, které tu Hošijamovi museli nechat. Mělo své čestné místo pod schody. Napadlo mě, že bychom na něm měli jezdit, aby bylo v dobrém stavu, až se Hošijamovi vrátí. A tak jsme si zvykli vypravit se s kolem ven, když bylo hezky."

Oba bratři žijí v New Yorku v luxusním čtyřpatrovém domě, který je dědictvím po předcích. Po smrti svých rodičů zde zůstávají sami, jen se služebnictvem, které také postupně odchází. 

"Hledal jsem útěchu v hudbě, ale ta mě poprvé v životě zklamala. Usoudil jsem, že klavír potřebuje naladit. Přivolali jsme Pascala, ladiče, upjatého drobného Belgičana doslova vymáchaného v kolínské, která ještě celé dny po jeho návštěvě byla v hudebním pokoji cítit."

Sledujeme, jak bratři prožívají ve svém domě různé etapy americké historie, jako obě světové války, swingový věk, ve kterém si v domě zařizují tančírnu, aby mohli vydělávat. Postupně, ale s odchodem zbytku služebnictva a se stále narůstající Langleyho nutkavostí donést si domů každý předmět, který nalezne, protože by se jim mohl někdy hodit, dům stále více upadá. Nejvýrazněji jeho úpadek pozorujeme, když si jej oblíbí "květinové děti" a nějaký čas tam s oběma bratry bydlí. 

"Langley byl klidný a zamyšlený, jako by sedět v cele ve tři hodiny ráno byla ta nejpřirozenější věc na světě. Prohlásil, že zachránil před zkázou celou krabici nahrávek. V té chvíli mi to bylo úplně jedno. Člověk funguje s těmi schopnostmi, které má, skoro jako by nic nepostrádal. A pak se stane něco takového a on si uvědomí, jak je postižený."

Po jejich odchodu je dům tak zničen a zaskládán věcmi, že bratři už nemohou pořádně spolu ani komunikovat. Homer se navíc ke své slepotě stává i hluchým. Také boj s úřady o placen účtů začínají prohrávat. Jednoho dne se ozve výbuch a vše je v troskách, stejně tak je o konec jedné newyorské rodiny.

"Mluvit o ničem tedy uměla. Přesto mě ale okouzlovalo, s jakou naléhavostí hovoří - bylo to tak poetické, tak filosofické, tak francouzské, i když to jsem nemohl vědět jistě. Zároveň to ale na mě byla příliš velká fantazie. Bože dobrý - hledat význam Central Parku?" 

Kniha se četla velmi dobře, trochu mi stylem připomínala Velkého Gatsbyho nebo Věk nevinnosti. Postavy byly velice dobře psychologicky vystavěny, bylo zajímavé, jak zároveň oba bratři i jejich dům scházel.

1 komentář:

  1. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Obchod odkudkoli - Váš čas je peníze. Obchodujte na počítači, tabletu a mobilu

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat