pátek 26. dubna 2013

Jane Eyreová

Jane Eyreová

Autor: Charlotte Brontëová
Název v originálu: Jane Eyre
Přeložili: Pavla a Matouš Iblovi
Nakladatelství: Československý spisovatel, s. r. o.
Rok vydání: 2012
Počet stran: 544

Charlotte Brontëová je jedna ze tří sester Brontëových, které se staly spisovatelkami. Její Jane Eyreová patří ke klasikám anglické literatury.

Upozornění: článek může obsahovat děj knihy.

Hlavní hrdinka Jane Eyreová je už od útlého věku velice soužena útrapami života. Rodiče jí umřeli ještě jako malé a tak se jí - nedobrovolně - ujala její teta. Když bylo Janě deset, poslala ji teta do internátní školy v Lowoodu, kde se Janě velmi líbilo a bavilo ji se zdokonalovat. 

"Byl to démonický smích - tichý, potlačovaný a hluboký - a jako by se ozýval těsně u klíčové dírky ve dveřích mého pokoje. Ležela jsem hlavou blízko dveří a v první chvíli jsem si myslela, že ten strašidelný smích slyším těsně u postele - takřka těsně u hlavy."



V osmnácti letech ze školy odešla a nechala se najmout jako soukromá učitelka do rodiny pana Rochestera. Pan Rochester je další z velice zajímavých charakterů v této knize. Zdánlivě nepříjemný a nepřístupný, ale postupem časem v něm vzplane velice silný cit. Stejně tak i v Janě. Není to ale ani zdaleka tak jednoduché, láska musí překonat ještě mnohé překážky. Jana dokonce při boji za svou lásku pozná i své  milé příbuzné.

"Jenže to mě pak nepoznáte, pane, už to nebude vaše Jane Eyrová, ale opička přestrojená za harlekýna - sojka ve vypůjčeném peří. To vás, pane Rochestere, dřív uvidím vyšňořeného v čabrace na koně než sebe oděnou do róby nějaké dvorní dámičky."

Jana Eyreová patří nejen mezi mé oblíbené knihy, ale je i jednou z mých nejoblíbenějších hrdinek. Pokaždé, když čtu tuto knihu musím obdivovat její odvahu a sílu charakteru. Místy je kniha velice ponurá, ale zároveň je tak romantická. 





Žádné komentáře:

Okomentovat