čtvrtek 18. dubna 2013

Noci v Rodanthe

Noci v Rodanthe

Autor: Nicolas Sparks
Název v originálu: Nights in Rodanthe
Přeložila: Jana Pacnerová
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s. - Ikar
Rok vydání: 2008
Počet stran: 152

Upozornění: článek může prozrazovat děj knihy.

Adrianne je matka tří dospělých dětí - dvou synů a dcery. A právě její dcera ji teď potřebuje. Před několika měsíci jí zemřel manžel na rakovinu, a přitom byl tak mladý. Dcera se ze smutku po manželovi nemůže dostat, a tak se matka rozhodne vyprávět jí svůj příběh, který má podobné znaky.

"Kdyby měl sepsat, čeho za celý svůj život nejvíce lituje, v čele seznamu by stálo všechno, co se týkalo syna. A přece - navzdory tomu, že se mu Paul nevěnoval, se Mark rozhodl stát se lékařem."

Adrianne se před sedmnácti lety rozvedla se svým manželem a tak se rázem ocitla sama se třemi dětmi a nemocným otcem. Byla na dně jak psychicky, tak finančně. 

"Zatímco stáli pod přístřeškem, bouře propukla naplno. Dlouhý, klikatý blesk spojil moře s oblohou a hrom zarachotil, jako když se na dálnici srazí dvě auta. Poryv větru ohnul větve stromů všechny jedním směrem. Déšť se hnal z boku, jako by se pokoušel vzdorovat zemské přitažlivosti."

O tři roky později se Adrianne ocitá v Hostinci, který hlídá pro svou kamarádku, která na pár dní odjela. Má zde být ubytován pouze jediný host - Paul. Paul je čerstvě rozvedený postarší chirurg, který se do Rodanthe rozjel vyřešit jeden svůj spor, kvůli kterému ukončil svou lékařskou praxi. 

"Dnes v noci bude plakat, ale jak si slibovala den co den od svého odjezdu z Rodanthe, půjde dál. Ona vždycky všechno překoná, jak jí mnohokrát říkal tatínek. To vědomí sice nemohlo vymazat bolest ani lítost, ale nacházela v něm jisté zadostiučinění."

Během prodlouženého víkendu, který spolu strávili, zjistí, že jsou si velice blízcí. Adrianne odjíždí domů a Paul za svým synem do Ekvádoru. Romanci však ukončí náhlá tragédie.


"Adrienne nejdřív nevěděla, čím má začít, ale za několik minut se ocitla ve vyježděných kolejích toho typu příjemného klábosení, které dobře znala. Vyprávěla historky o svých rodičích a řekla mu o koni, kterého jí tatínek koupil, když jí bylo dvanáct."

Knihu jsem si vybrala, protože jsem chtěla nějaké odpočinkové čtení a tento účel také splnila. Byla napsána poměrně svěže a dobře se četla, nemuselo se u ní mnoho přemýšlet. Zároveň to ale také nebyla klasická lovestory, bylo v ní něco víc.

Žádné komentáře:

Okomentovat