úterý 30. dubna 2013

Pamatuj, že tě mám rád


Pamatuj, že tě mám rád

Autor: Luis Leante
Název v originálu: Mira si yo te querré
Přeložil: Vladimír Medek
Počet stran: 240
Nakladatelství: Euromedia Group, k. s. - Odeon
Rok vydání: 2010

Luis Leante je španělský prozaik, scenárista a novinář. Za tuto knihu získal prestižní ocenění  nakladatelství Alfaguara.

Upozornění: článek může obsahovat děj knihy.


V tomto románu můžeme sledovat dvě časové roviny - současnost a minulost. V minulosti se odehrává milostný příběh budoucí lékařky Monserrat a mladého automechanika Santiaga San Romána, odehrává se během prázdnin, ale po skončení prázdnin se Monserrat vrací k rodičům a nastupuje na univerzitu, zatímco Santiago je povolán do války do Západní Sahary. 


"Jejich poslední hovor byl dramatický. I tenkrát jí volal z budky, jenom pár metrů od vrta na ulici Laietana. Když Montse konečně přišla k telefonu, bylo skoro deset večer. Santiago už čtyři hodiny hlídkoval před domem, kde bydlela. Vlhké chladno prvních prosincových dnů mu zalezlo až do kostí."

Od té doby spolu ztrácí kontakt. Santiago se zde seznámí s příslušníky tzv. nomádských oddílu, tedy Sahařany sloužícími v koloniální armádě a zamiluje se do sestry jednoho z nich.

"Na doktorku Cambrovou už dávno nedělaly dojem luxusní restaurace ani pozornost mužů. Velkosvětské mravy ji unavovaly, i když znamenaly pohodlí. Výběr restaurace, vína i stolu tudíž nechala na traumatologovi Perovi Fenollovi. V tom člověku bylo něco, co na ni působilo, ale i další věci, které jí šly na nervy."

V současnosti sledujeme příběh lékařky Monserrat, která je vyčerpaná z čerstvého rozvodu. Bere si dlouhodobé volno a rozhodne se začít pátrat po své bývalé lásce Santiagovi. Při příletu do Alžíru je však Monse zajata, v zajetí se seznámí s Asou a podaří se jim uniknout. Monse skončí v nemocnici ve vážném stavu a stará se o ni ošetřovatelka Lajla, která jí začne pomáhat v pátrání po Santiagovi. 

"Santiago nedokázala ani zamhouřit oči. Na jediný den to bylo příliš mnoho zážitků, a všechno se seběhlo tak rychle. Únava mu bránila jasně přemýšlet. Snažil se představit si, jak na tom v tu chvíli je Guillermo. Nebyl si jistý, zda udělal dobře, když ho nechal v rukou neznámých lidí."

Kniha se mi opravdu líbila. Byl zde nádherně popsán milostný román Monse a Santiaga, zároveň ale nechyběla ani napínavá část a o válce v pro nás poměrně exotickém prostředí a pasáž ze současnosti, kdy se Monse stala obětí únosu, o kterých denně slýcháme v televizi. Občas se poměrně špatně orientovalo v kouscích příběhu, protože nebyly popsány chronologicky, jak šly za sebou, ale byly rozházené jakou kousky skládanky. Příběh byl ale natolik napínavý a strhující, že mi to ani nevadilo.





Žádné komentáře:

Okomentovat