pondělí 6. května 2013

Kníže Arnsberk

Kníže Arnsberk

Autor: Igor von Percha
Název trilogie: Christina Marie
Název v originálu: Christina Marie und der Furst
Přeložila: Jitka Perglová
Počet stran: 240
Nakladatelství: Euromedia Group, k. s. - Ikar
Rok vydání: 2003

Upozornění: článek může obsahovat děj knihy a vyzrazovat děj předešlého dílu trilogie.

Hraběnka Christina se po smrti svého manžela a jejich krátkém štěstí stáhla do ústraní. Rozhodne se se svým  osudem bojovat a vrátit se zpátky do Vídně. Ale její minulost ji stále dohání. Snaží se objasnit vraždu svého manžela a podaří se jí získat důležité dokumenty. Tento čin jí však získá víc než jednoho mocného nepřítele. 

"Všechno, co se zde dělo musel být strašný omyl, noční můra, která se z okamžiku na okamžik rozplyne v dým - ošetřovatelka se svým lhostejným rybím pohledem, místnost se zamřížovaným oknem -  a nakonec i oba muži, kteří za ní přišli a z nichž jeden tvrdil, že je její otec."

Kvůli své neoblomnosti vydat listiny se hraběnka ocitá bez majetku. Mocnářům to ale nestačí a nechají ji zavřít do ústavu choromyslných, odkud se dostane díky svému věrnému sluhovi Jánošovi.

"Ve svém salonu Christina rozsvítila lampičku na čtení a došla si pro knihu. Věděla přesně, že ji opět čeká probdělá noc. Jedna z oněch strastiplných nocí, v nichž je vydaná svým vzpomínkám, představám, hlasům, či hladové touze svého mladého, zdravého těla."

Hraběnka se opět ocitá naprosto sama, zachrání ji začínající malíř a pomůže jí se dostat z nejhoršího. Cestují spolu po Evropě a snaží se najít klidné místo daleko od hraběnčiných nepřátel. Bohužel se jim to nedaří, nepřátelé jsou mocní a usilují stále o hraběnčin život.

"Poprvé ucítila onen mrazivý dech doby, jemuž jsme všichni vydáni napospas, dech či vánek, který se může zčistajasna změnit v uragán ničící všechno, na co přijde. A ona teď stála uprostřed dění, maličké zrnko mezi mlýnskými kameny dějin..."

Jako zázrakem se na scéně znovu objeví kníže Arnsberk, za kterého se Christina měla vdát. Hrabě Arnsberk je starší, moudřejší a také se mu daří vzbudit Christininu lásku a pomůže jí z nesnází.

"Přestalo sněžit. Město vypadalo jako začarované do ledové pohádkové říše s měkkými, plynulými obrysy, s nesčetnými sněhovými krystalky blýskajícími se ve světle pouličních svítilen a s hlubokými, černomodrými stíny."

Druhý díl trilogie byl ještě napínavější a akčnější než první díl, který nás spíše uváděl do situace. Opět nechyběla láska a napětí. Příběh měl spád, u žádného období se zbytečně dlouho nepozastavoval, a tak se stále něco dělo. Měla jsem jej přečtený během dne, což dokazuje, že mě příběh opravdu zaujal. Už se moc těším na poslední díl.

Žádné komentáře:

Okomentovat