čtvrtek 6. června 2013

Temná energie

Temná energie

Autor: Juli Zeh
Originální název: Schilf
Přeložila: Jana Zoubková
Počet stran: 304
Vydala: Euromedia Group, k. s. - Odeon
Rok vydání: 2007

Poměrně složitě napsaná detektivka, setkáváme se tu s častými odbornými úryvky ze složitých fyzikálních témat jako časová kontinuita, Doplerův jev nebo urychlovač částic, (naštěstí díky The Big Bang Theory alespoň vím, že tyto pojmy existují) ale velice často jsou fyzikální debaty vedeny ve filosofické rovině. Kamarádi Oskar a Sebastian jsou vysoce ceněnými odborníky ve fyzice, každý ale zaujímá opačné stanovisko ohledně množství světů.

"Vlak stojí kdesi na trati a Oskar se sehne k tašce a vytáhne srolovaný Spiegel, který se sám otevře na správném místě. Nemusí ten článek číst znovu, zná ho skoro nazpaměť. Místo toho se dívá na fotografii. Je na ní čtyřicetiletý muž s blond vlasy, světlými řasami a očima z namodralého skla. Ten muž se usmívá a jeho pootevřená ústa mají takřka pravoúhlý tvar. Tenhle úsměv zná Oskar lépe než vlastní."

Je spáchána vražda, do děje se dostávají neženská komisařka Rita Skura, která má zvláštní "nečich" na zločiny - vždy, když si myslí, že to tak je, je to přesně obráceně. Díky svému profesorovi ví, jak se svou "schopností" naložit a proto je tak dobrá. Vražda a další dva případy, které by s ní mohly souviset jsou tak zamotané, že je povolán Ritin učitel Schilf, velice zvláštní typ komisaře, který vyřeší jakoukoli záhadu, ale nikdo jeho systém nechápe.

"Rita Skura má kočku. Když ji zvedne ze země, kočka roztáhne drápy na všech čtyřech tlapkách, jako by se roztažením malých padáčků připravovala na pád. Rita Skura by svou kočku nikdy neupustila, ale kočka na to nespoléhá. Kdyby přece jen někdy sletěla, dopadal by měkce a s pohrdavým výrazem by si uhladila fousky."

Kniha se mi moc nelíbila, poměrně špatně se mi četla a odstavce, kde se psalo odbornými fyzikálními výrazy jsem spíše přetrpěla. Filozofické debaty kamarádů fyziků na čtivosti také moc nepřidávaly. Jedinými světlými body byly postavy Rity, která byla velice silná žena a komisaře Schilfa, který byl jako novodobý Poirot nebo spíše jeho špatná parodie, i tak to byla ale nejzajímavější postava.

Žádné komentáře:

Okomentovat