neděle 21. července 2013

Motýlí křídla

Motýlí křídla

Autor: Veronika Bicker
Originální název: Schmetterlingsschatten
Přeložila: Alena Bezděková
Vydal: Fragment, s. r. o
Rok vydání: 2012
Počet stran: 168

Laura zahynula během dopravní nehody. O rok později je na stejném místě nalezena další mrtvá dívka. Může jít o náhodu? Lauřina sestra Elena si to nemyslí. Jak vlastně zemřela její sestra? Kdo posílá anonymní dopisy? A proč se o ni najednou zajímá pohledný Tristan? Elena se pouští do pátrání na vlastní pěst.

"Elena si vzpomínala, jak se usmívala, když na tom skútru odjížděla. Vybavila si i to, že jí ten úsměv připadal trochu smutný, ale možná si to jen namlouvá, protože Laura krátce nato zemřela. Na stejné silnici jako ta neznámá dívka. kdo to asi je? Zabil ji někdo? V duchu viděla obraz dívky, která se hodně podobala Lauře. Dívka v bílých letních kalhotách s pestrobarevnou halenkou, jakou měla tehdy na sobě Laura."

Elena žije pouze s matkou, sestra jí umřela před rokem. Na stejném místě zemře další dívka a Elena s kamarády začínají přemýšlet, zda tyto nehody nemají spolu souvislost. Nemá si o tom ale pořádně s kým promluvit, protože matka se nechce o sestře bavit.

"Tristan oběma koupil po obřím kornoutu se čtyřmi kopečky zmrzliny a pak se vydali loudavým krokem směrem k lesnímu hřišti. Moc toho nenamluvili. Elena si užívala, že může jen tak klidně kráčet vedle někoho, kdo pro změnu nemyslí na tu mrtvou dívku. Tristan se na ni tu a tam podíval a usmál se. Když to udělal potřetí, úsměv mu oplatila. Navzdory zmrzlině v žaludku cítila, jak ji jeho pozornost hřeje u srdce a naplňuje ji hrdostí. Ona, Elena Hennová, se prochází s nejhezčím klukem ze školy a jemu se to zjevně líbí."

Eleně začnou chodit anonymní dopisy, kde ji pisatel chce dát další informace k údajné vraždě její sestry. Poměrně nečekaně se kolem Eleny začne pohybovat starší a velice pěkný Tristan, díky kterému se dostane do jeho party. Musí však složit zkoušku odvahy... Vydrží to Eleně a Tristanovi a jak to bylo s její sestrou?

"Eleno,
vím, že ti leží na srdci smrt tvé sestry. Všichni tvrdí, že to byla nehoda, ale já vím své: je to jinak, než se zdá. Myslím, že vím, co se jí stalo. A taky myslím, že bys měla znát pravdu. Musíme si promluvit. Prosím, napiš mi vzkaz, jestli se chceš se mnou setkat, a zítra ráno ho ještě před vyučováním zanes na lesní hřiště a polož ho na tu zelenou lavičku. Je to důležité!"

Příběh nebyl úplně špatný, chvílemi jsem se ovšem nudila, měla jsem dojem, že kniha je určena o pár let mladším čtenářům. Líbily se mi části, kde byla parta společně, v těchto chvílích se skvěle pozorovaly rozdíly mezi charakterovými vlastnostmi postav. Další skvělou postavou byl podle mě autor anonymních dopisů. Za to hlavní hrdinka a její matka kvalitou zpracování svých charakterů v celku pokulhávaly. Možná se mi to ale jen zdálo, protože mi byly obě docela nesympatické. 

Za poskytnutí recenzního výtisku vděčím nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením. Knihu si můžete zakoupit ZDE.



Žádné komentáře:

Okomentovat