pondělí 2. září 2013

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka

Originální název: The Voyage of the Dawn Treader
Autor: C. S. Lewis
Přeložila: Veronika Volhejnová
Ilustrovala: Pauline Baynes
Vydalo: Fragment, s. r. o.
Rok vydání: 2010
Počet stran: 264

Edmund a Lucie jsou na prázdninách u tety a strýce, společně musí snášet přítomnost otravného bratrance Eustace. Obraz v Lucčině pokoji všechny tři děti vtáhne opět do Narnie, ocitají se na lodi krále Kaspiana, který během své plavby pátrá po přátelích svého otce, které Miraz vyhnal.

"Byl jednou jeden chlapec, a ten se jmenoval Eustace Clarence Scrubb, a skoro si to zasloužil. Rodiče mu říkali Eustace Clarence a učitelé mu říkali Scrubbe.Nemůžu vám povědět, jak mu říkali kamarádi, protože žádné neměl. Tatínka a maminku neoslovoval "tati" a "mami", ale Harolde a Alberto. Byli to velice moderní a pokrokoví lidé: vegetariáni, nekuřáci a abstinenti, a nosili speciální spodní prádlo. V domě měli velice málo nábytku a velice málo pokrývek na postelích a okna byla vždycky otevřená."

Všichni společně plují  do neprobádaných oblastí ostrovů, až na konec země - na východ, kde leží Aslanova země. Na ostrovech je čekají mnohá dobrodružství, potkají zvláštní druh příšerek, dostanou se na ostrov, kde se voda mění ve zlato a další. Podaří se jim najít všechny zmizelé lordy a doplují až na konec země?

"Tento příběh začíná jednoho odpoledne, když se Lucii a Edmundovi povedlo potajmu si urvat pár minut pro sebe. Samozřejmě přitom mluvili o Narnii - to bylo jméno jejich vlastní soukromé a tajné země. myslím, že většina z nás má nějakou tajnou zem, ale většina z nás si ji jen představuje."

Další z dílů Narnie, který je známý i díky svému filmovému zpracování. Trochu mě mrzí, že už tu nejsou dvě z hlavních postav minulých dílů - Petr a Lucie, ale na druhou stranu jsem ráda, že se ještě alespoň v jednom díle setkáváme se sympatickým princem Kaspianem. Kniha v krásně ilustrovaném vydání (vím, zmiňuji ti pořád, ale je opravdu nádherné) je opět plná dobrodružství a boje dobra proti zlu... 


Za poskytnutí recenzního výtisku vděčím nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením.


Žádné komentáře:

Okomentovat