sobota 4. ledna 2014

Brisingr

Brisingr

Autor: Christopher Paolini
Originální název: Brisingr, Inheritance, Book 3
Název série: Odkaz Dračích jezdců
Díl v sérii: 3.
Přeložila: Olga Zumrová
Vydalo: Fragment
Rok vydání: 2009
Počet stran: 656

Eragon, kterého vyléčil přízrak draka při elfské slavnosti Agaetí Blodhren, se stal silnějším a rychlejším, než samotní elfové. Díky vylepšeným schopnostem se mu podařilo vyhubit ra´zaky, kteří drželi pod zámkem Roranovu milou Katrinu. Mladému Jezdci se podařilo zrušit část nepovedeného požehnání, kterým obtížil Elvu.

"Žijeme v krutém světě, pomyslel si, a nemohu změnit to, jak byl stvořen... Elfové možná dělají dobře, že nejedí maso, ale v tuhle chvíli ho moc potřebuji. Odmítám cítit vinu, když mě k tomu dohánějí okolnosti. Není to žádný zločin, pochutnat si na troše slaniny, kousku pstruha nebo čehokoli podobného."

Samotný Eragon bez dračice Safiry se vydal na cestu, aby byl přítomen volbě nového krále trpaslíků. Při korunovaci Safira splnila slib a opravila hvězdný safír, který byl roztříštěn při boji se Stínem Durzou. Oba naši bojovníci se vrátili do elfských lesů, kde se dozvěděli nejedno důležité tajemství a naučili se další schopnosti, které jim v blížícím se boji pomohou.

"Eragon má svoji hlavu. Nemohla jsem ho zastavit. Je rozhodnutý udělat, co pokládá za správné, bez ohledu na to, jaké to může mít důsledky pro něj nebo pro zbytek Alagaesie... Mohla jsem s ní zacloumat jako s neposlušným mládětem, ale jsem na něj pyšná. Nebojte se, on se o sebe umí postarat. Zatím se mu nepřihodilo nic zlého. Poznala bych, kdyby byl zraněn."

V předposledním dílu Odkazu Dračích jezdců opět není nouze o napínavé zápletky, závěrečná bitva se čím dál více přibližuje a napětí vzrůstá. Naštěstí tu máme i šťastné okamžiky "běžného života" jako Katrinino těhotenství a svatba s Roranem. Tento díl nás nabuzuje před velkolepým zakončením série.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením.


Žádné komentáře:

Okomentovat