středa 15. ledna 2014

Uloupený ráj

Uloupený ráj

Autor: Peter Prange
Originální název: Himmels Diebe
Přeložil: Jiří Lexa
Vydala: Euromedia Group, k. s. - Ikar
Rok vydání: 2012
Počet stran: 496

Harry Winter je známý a talentovaný malíř, který má velice otevřenou povahu, zvláště ve vztahu k ženám. Laura Paddingtonová je mladá studentka malířských kurzů v Londýně. Na Harryho výstavě se do sebe zamilují a Laura uteče s malířem do Paříže. Z počátku si užívají svou lásku i život samotný, malují spolu. Jako by se však proti nim okolí spiklo a milenci musejí utéct.

"Laura byla pro něj jedinečnou miniaturou, tak krásnou, jako by si ji vysnil: oválný obličej, světlá pleť,velké černé oči, plná rudá ústa, jež se dovedla na něj dosud nevídaně kouzelně usmívat. Ale především ho fascinovalo, jak naivně a současně až nestoudně se pohybuje a každou chvíli si odfukuje z čela černé kadeře, jako  by tím mohla zapudit veškerou skutečnost. Hotová Nevěsta větru - žena-dítě a zároveň femme fatale. Panebože, jaká by to  byla rozkoš porušit s tímhle stvořením svůj zásadní slib..."
Koupí si spolu domek na francouzském venkově - v Sainte-Odile. Spolu ho zrenovují a znovu prožívají své štěstí. Lidé je sice přijali dobře, pro změnu jsou ale rozděleni válkou. Harry jako německý občan to ve Francii, která je krok před vpádem fašistů, nemá lehké, v táboře pro zadržené pro něj mají jisté místo. A tak se cesty milenců rozděluji. Kolik útrap Lauru a Harryho ještě čeká a budou opět někdy spolu?

"Smáli se a přecházeli místností, aby ji přeměřili a vyzkoušeli prohýbající se dřevěnou podlahu. Na stěnách viselo několik zarámovaných obrazů, mezi nimi Svatá rodina a polonahá cikánka. Laura vysvobozovala obrazy ze zajetí pavučin a Harry shromažďoval to, co tu jacísi lidé před lety odložili a zapomněli: hřebíky a klíče, skoby a střepy."


Nádherná kniha, ve které je popisováno dobrodružství velké lásky. Obě hlavní postavy jsou velmi propracované, příběh, který je výprávěn je navíc tak rozsáhly, že vidíme, jak se obě postavy od začátku knihy vyvinuly. Příběh by si zasloužil rozhodně více zviditelnit, protože je opravdu skvěle popsán, nechybí láska ani napětí.

2 komentáře:

  1. Vypadá to moc pěkně, obálkou mi kniha příšerně připomíná "Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů" :D Romantické příběhy sice můžu jen v malých dávkách, ale tenhle rozhodně zaujal :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Tak to jsi mi dala tip na knihu, kterou si asi v budoucnu přečtu :-) Je to romantika, ale ve většině příběhu je odsunuta do pozadí, protože se tam toho děje tolik, ať už kolem války, tak je tam dostatek dalších neromantických situací, určitě ji vyzkoušej :-)

      Vymazat