sobota 15. března 2014

Dramata

Dramata

Autor: Karel Čapek
Vydal: Dobrovský, s. r. o.
Edice: Omega
Rok vydání: 2013
Počet stran: 360

Výběr nejslavnějších dramat Karla Čapka obsahuje pět různorodých her. Komedie Loupežník pojednává o sporu staré a mladé generace, ve které starý profesor nepřeje lásce své dcery a mladého studenta. Psychologické drama Věc Makropulos vypráví o nesmrtelné ženě, pro níž je věčný život spíše prokletím, než darem. Bílá Nemoc reaguje na blížící se hrozbu Druhé světové války a vypráví příběh lékaře, který nabídne fiktivnímu diktátorovi lék výměnou za mír. Drama Matka zase zdůrazňuje nutnost zapojení každého jednotlivce do boje proti fašismu. Nejslavnější drama R.U.R, ve kterém poprvé zaznělo slovo „robot“, zase varuje před riziky vyspělé techniky.

"Tak tedy miláček jedináček, se kterým se jedná jako s dítětem, chtějí si ji nechat jen pro sebe, nesmí nic a nikam, nesmí ani vědět, že už je velká, a snad to ani neví -"

Soubor pěti nejznámějších Čapkových dramat. V Loupežníkovi rodiče zanechají dceru doma jen se služkou a odejdou do města. Kolem domu se potlouká mladý loupežník všemi možnými lstmi se snaží vylákat dívku z domu ven. Služka brání loupežníkovi jak to jen jde, aby se k slečně nedostal.

"Drahá slečno Gloryová, tady už bylo na sta spasitelů a proroků. Každá loď některého přiveze. Misionáře, anarchisty, Armádu Spásy, všechno možné. To je vám úžasné, co je na světě církví a bláznů."

Drama R. U. R. se odehrává v továrně na roboty, kde se snaží vyrobit roboty, kteří by byli, co  nejvíce podobni lidem - měli jejich city, ale přitom geniální mozek robota. Bojovnice za práva robotů přijíždí na ostrov a zůstává, vezmi si ředitele továrny, spolu s hrstkou dalších lidí žijí na ostrově spokojeným živote, ale jen do jisté doby.

"A tak se zab, hlupáku! To toho bude! To je krámů s tou vaší láskou! Oh, kdybys věděl, jak jste směšní, vy lidé! Kdybys věděl, jak jsem unavená! Kdybys věděl, jak je mi všecko jedno! Oh, kdybys věděl!"

Ve Věci Makropulos můžeme vidět jaké problémy přináší přílišná dlouhověkost. Není to taková výhoda, jak by si mnozí mohli myslet, musíte řešit problémy, které obyčejní smrtelníci nemají.

"Já jsem mluvila obecně, tati. Dnes přece mladý člověk nenajde žádnou existenci - Prostě na světě není tolik míst - Něco se už muselo stát, abychom my mladí mohli konečně žít a zakládat rodiny!"

Stát stojí před válkou, na kterou se většina lidí těší. Není to ale jediný problém, kterému musí obyvatelé čelit. Rozmáhá se epidemie bílé nemoci, která postihuje pouze starší lidi. Doktor Galén našel lék proti téhle nemoci, podává jej však pouze opravdu chudým lidem. Bohatší mají smůlu, pokud mocnosti mezi sebou neuzavřou mír, doktor lék nevydá.

"Tatínek je střílel, ale ty budeš jiný, viď? Já bych aspoň chtěla , abys byl vždycky, jako jsi teď. Někdo musí zůstat doma, Toni. Víš, jinak by nebyl na světě žádný domov. A jdi teď, já tu mám co dělat."

Matka má pět synů, vlast si je ale postupně všechny žádá do boje. Co s tím nebohá matka zmůže?

Nejraději z těchto dramat mám asi Bílou nemoc a v ní doktora Galéna, který nezištně pomáhá chudým a přitom idealisticky bojuje za mír. Líbí se mi především vývoj charakterů u postav, které postupně dostávají bílou nemoc. Také R. U. R., které je podobné Čapkově Válce s Mloky - mám tím na mysli vývoj děje. 
Těchto pět dramat od Čapka, který by si měl přečíst každý.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji edici Omega, jejíž spolupráce si velice cením.



1 komentář: