pátek 18. dubna 2014

Poslední čarodějka: Zpívající město

Poslední čarodějka: Zpívající město

Autor: Christoph Marzi
Originální název: Malfuria - Das Geheimnis der singenden Stadt
Přeložila: Dagmar Steidlová
Vydalo: Fragment, s. r. o.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 240


Catalina žije poklidným životem u starého malíře map. Učí se u něj jeho krásnému řemeslu. Jednoho dne připluje do města létající galeona Medúza a z ní vystoupí zlověstné postavy v maskách harlekýnů. Catalinin život se v ten okamžik od základu změní. Harlekýni slídí po městě a šíří kolem sebe chlad, temnotu a strach. Mají jediný úkol: zmocnit se Cataliny a dostat ji na stranu zla. Catalina utíká a s překvapením zjišťuje, že je obdařena prastarými a mocnými čarodějnými schopnosti, které už nikdo jiný neovládá. 

Dokáže Catalina utéct před temnými postavami a zůstat na straně dobra? Nebude to snadné. Své čarodějné schopnosti teprve objevila a její nepřátelé jsou vždycky krok před ní… 

"Často sedávala, jako právě teď, na silné zdi kamenného opevnění, klátila nohama a hleděla pod sebe na azurově modré moře, kde kroužily rybářské loďky s trojúhelníkovými plachtami. A když jí vítr šeptal slova, která se skládala v příběhy, nepřipadal jí život, který vedla, už vůbec tak osamělý a zpívající město se jako mávnutím proutku stávala jejím domovem, přitom si nikdy nemyslela, že by ho tu mohla najít."

Matka Cataliny Soleado byla čarodějka a zároveň malířka map. Když Catalina vyrostla, dala ji učit umění kreslit mapy ke svému starému učiteli do Barcelony. Děvče se dobře a rychle učí. V Barceloně se náhle objevuje létající galeona Medúza. Je plná mužů s maskami harlekýnů, kteří pohledem tvoří z lidí jejich stíny, zdá se, že jejich cíl je jasný. Z nějakého důvodu jdou po Catalině, která je pravým potomkem své matky - evidentně po ní podědila čarodějné schopnosti. Dá se tedy před stíny na útěk.

"Ohromná postava se k chlapci přiblížila. Sklonila se nad ním a prázdné oční štěrbiny se ocitly až u jeho obličeje. Na kratičký okamžik si chlapec myslel, že ta černočerná temnota skrytá za maskou z těch očních štěrbin vytryskne a dotkne se ho. Pak se ale postava opět vztyčila. Ať už ji na chlapci upoutalo cokoliv, zdálo se, že její zájem opadl. Jordi cítil, jak se začíná třást po celém těle."

Ve stejnou dobu uteče chlapec Jordi z majáku, kde předtím pracoval. V ulicích si začíná všímat harlekýnů a toho, co z lidí dělají. V nedaleké uličce se přímo srazí s Catalinou, protože jsou oba svým způsobem utečenci, dají se dohromady a pomáhají si při útěku městem. Podaří se jim utéct před tajemnými harlekýny?

"V ten moment se začal plán města měnit. Ulice a cesty se začaly rozbíhat od Montjuicu na všechny strany. Přístavní hráz zesílila a tam, kde byly dosud zelené plochy, se objevily domy a kostely. Na okrajích města vyrostly z ničeho dokonce i továrny. Lodě, které byly dříve jen malými tečkami, se staly v modři mořské hladiny zřetelné. V kartuši se objevil nový letopočet: 1889."

Ideální odpočinková fantasy. Děj v prvním díle této trilogie podle mě není nějak závratný, nejnapínavější byl až konec, na posledních třiceti stránkách se stalo víc, než na předchozích asi dvě stě stranách. I tak se mi ale kniha v celku líbila, myslím si ale, že je určena spíše pro mladší čtenáře. Každopádně si chci přečíst i další díly, abych mohla sledovat příběh dál a porovnat spisovatelův vývoj.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením.



Žádné komentáře:

Okomentovat