čtvrtek 26. června 2014

Znovu Provence

Znovu Provence

Autor: Peter Mayle
Originální název: Encore Provence
Přeložil: Paul Millar
Vydalo: Argo
Rok vydání: 2013
Počet stran: 198

Kniha završuje úspěšnou trilogii o půvabech a zvláštnostech života v jihofrancouzské Provence (Rok v Provenci a Navždy Provence!). Tentokrát spolu s autorem zavítáme nejen mezi excentrické hráče boules či nerudné poštovní úředníky, ale i mezi požitkářské labužníky, s nimiž „ochutnáme“ pravou bouillabaisse a spoustu dalších lahůdek. Chybět nebude ani zločin z vášně. A při pátrání po dokonalé vývrtce, nejlepším olivovém oleji a především nejkrásnější venkovské hospodě se k našim uším donese nejedna pikantní, humorem okořeněná příhoda.


"Nedělní odpoledne je moje oblíbené posezení kdykoliv po celý rok. Dopoledne se nedělá a odpolední siestu si můžete vychutnat, aniž byste se cítili provinile. A mám pocit, že i v restauracích je cítit jakési slavnostnější ovzduší, doprovázené dobrou náladou. Jsem si jist, že i kuchaři se snaží víc než obvykle, protože vědí, že zákazníci si přišli spíše vychutnat připravené jídlo než probírat obchodní záležitosti. Nemám jakýchkoliv pochyb.Chutná mi více v neděli."

Poslední díl volné provensálské trilogie je opravdovou třešničkou na dortu. Stejně jako v druhém dílu nejsou kapitoly řazeny podle měsíců v průběhu roku, ale spíše se každá kapitola věnuje nějaké příhodě nebo zvláštnosti francouzského jihovýchodu. Dozvíme se, jak se stát "nosem", autor nám přetlumočí seminář, který se pořádá, aby mohli vybrat nové studenty do speciální školy pro parfuméry. Celá jedna kapitola je věnována olivovému oleji, speciální vývrtce i Foie Gras.

"Až na malé výjimky se každý dospělý obyvatel vesnice zastaví v café alespoň jednou za den. jeden z vesničanů je tam už jako inventář, vždycky na stejném místě u baru a na stejné židličce hned u dveří, takže je perfektně připraven k neočekávanému útoku na každého, kdo vejde. Jmenuje se Farigoule a je to učitel ve  výslužbě, který píše knihu (kdy a kde je záhada, jelikož se vyskytuje převážně v café) již od té doby, co před osmi lety odešel do důchodu. Café se stalo jeho třídou a vy, pokud nejste opravdu rychlí, když vejdete dovnitř, se stanete jeho žáky."

Ani tentokrát Peter Mayle nezklamal, postupně zjišťují, že se u jeho knih nejen bavím, ale dokonce z nich získávám i spoustu vědomostí, aniž bych si všimla, že se mi vryly do hlavy. Jeho vyprávění je tak poutavé, že se snadno zamilujete do celé oblasti Provence, místních figurek, rostlin, jídla a všeho, o čem se v knihách dočtete! 

Žádné komentáře:

Okomentovat