středa 17. září 2014

Divá Bára a jiné prózy

Divá Bára a jiné prózy


Autorka: Božena Němcová
Vydalo: Nakladatelství Omega
Rok vydání: 2014
Počet stran: 240

Divá Bára

Obecní pastýř Jakub žije na kraji vesnice se svou dcerou Bárou. Z Báry brzy vyroste sličné děvče, je silnější i hbitější než většina vesnických chlapců, kteří si s ní raději nikdy nic nezačínají. Dík své odvaze a síle je Bára často předmětem klepů, které tvrdí, že není lidským dítětem, ale dítětem, které podstrčila polednice. 

"Bára měla vůbec tolik neobyčejných vlastností, že se nebylo čemu divit, když si o ní sousedé povídali a nemohli si takovou povahu nijak vyložit."

Karla

Markyta se vrací domů z Němec, kde padl její manžel. Společně s malou dcerkou jsou znovu přijati do služby k sedlákovi, u kterého Markyta sloužila už před válkou. Karla vyrůstá společně se selčinou dcerou Hanou. Markytina dcera je větší i silnější než jiná děvčata, vyrovná se i nejsilnějším chlapcům, ale o vdavkách nechce ani slyšet.

"Ale netrvalo dlouho, a vyšel zase z chalupy ven. Ještě jednou se tiše vkradl k Haninu okénku, položil hlavu na chladnou zeď a hořce si zaplakal. Pak udělal křížek, ještě jednou se ohlédl kolem dokola a tiše vyšel z vrat."

Dobrý člověk

Mladý Hájek zdědil povoznictví po svém otci, jezdil od Náchoda do Vídně s rozličným zbožím. Vozil a pomáhal se ve Vídni uchytnout mladým děvčatům do služby a malým chlapcům učedníkům. Madla měla být donucena k svatbě se zlým a mstivým mlynářem, proto se raději rozhodla utéct do Vídně sloužit, vezla se tam na Hájkově voze, který ji pomohl ve Vídni najít službu.

"Madla by si ani nepomyslela, že jí bude cesta tak utíkat. Dny byly krásné, cesta jako mlat a před očima stále nové krajiny, které ji zajímaly. Nikdy nebyla dále než v Novém Městě, Dobrušce a na Opočně."

Pan učitel

Popisná povídka, jak má vypadat, ale hlavně se chovat ideální učitel, kterého mají všichni rádi.

"Ani zpěv nebyl v naší škole zanedbáván. Ačkoli jsme každý den na počátku školy i po škole, vlastně i mezi vyučováním jako na zotavení, zpívali písně, při kterých hrál pa učitel na housle, stejně jsme dvakrát do týdne měli hodiny zpěvu."


Divá Bára i Karla patří k mým nejoblíbenějším povídkám od Boženy Němcové. V obou povídkách vystupují silné dívky, které se nebojí postavit tehdejší konzervativní společnosti. Všechny povídky od Němcové jsou navíc romanticky až sentimentálně laděny, jsou skvělé na čtení ve chvílích nepohody, kdy potřebujete zvednout náladu, nechat se unášet svou představivostí a na nic jiného nemyslet.

Naopak povídku Dobrý člověk moc neznám, ale velice příjemně mě překvapila, je napsána podobně romanticky jako předchozí dvě, ale není přeslazená, je sice velice předvídatelná, i tak jsem se ale dokázala radovat s hlavními hrdiny z jejich štěstí. 

Povídce Pan učitel jsem stále nepřišla na chuť, bude to především nedostatkem děje, a také z příběhu sálá až přílišná zidealizovanost. Každopádně si vždy moc ráda přečtu cokoliv od Boženy Němcové.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega, jehož spolupráce si velmi
cením.

Žádné komentáře:

Okomentovat