sobota 27. září 2014

Vládci Sedmihoří - Diamantová cesta

Vládci Sedmihoří - Diamantová cesta

Autorka: Iva Hlaváčková
Ilustrátor: Jiří Hlaváček
Série: Vládci Sedmihoří
Díl v sérii: 1.
Vydalo: Fragment, s. r. o.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 360

Když se vládci zla Dragonovi podaří zabít vládce dobra Lagona, nastává v Sedmihoří válka mezi dobrem a zlem. Bohužel začíná mít poměrně výraznou převahu zlo. Mordoch, pomocník pána zla, ukradl Bueně (paní dobra) pět diamantů a rozházel je po celé zemi. Říši mohou zachránit už pouze vyvolené lidé.

"Ať se děje cokoliv, ničím se nenechte vyvést z míry: chraňte svou mysl před ulpíváním na čemkoli. Udržujte ji pokojnou jako prázdnota a zcela čistou, bez poskvrny - tak sami dosáhnete vysvobození."

Sára je obyčejná, spíše nevýrazná, ale za to chytrá a výřečná patnáctiletá dívka. Její bratr Ondra je oproti ní egoistický devatenáctiletý kluk se skvělou fyzičkou. Jak oba dospívali, přestali si rozumět. Sonna, paní snů, je pomocí magického oka vybrala pro tento nesnadný úkol - musí získat zpět všechny diamanty a v pravou chvíli je zasadit do srdce a tím porazit zlého Dragona.

"Zničehonic začalo magické oko zběsile pomrkávat. A náhle se cosi vynořilo - vypadalo to odpudivě a mělo to hnědozelenou barvu. Snad by se to dalo přirovnat k přerostlé ropuše, ale jeho kůže byla hladká, i když stejně potažená slizem, a útlý krk ve srovnání s mohutným tělem se zdál dlouhý. Tvář tohoto nevídaného stvoření byla plochá, místo nosu v ní zely pouze dvě velké nosní dírky a nad nimi se nevraživě koukaly vypouklé žluté bulvy. Neúměrná tlama působila masitě a nechutně, a když ji zelený tvor otevřel, tak z ní vystřelil dlouhý mrštný rozeklaný jazyk a na půl metru zasáhl letící mouchu. Vtom spatřil nic netušící sourozence, strašlivě se zasmál a začal natahovat pracky k loďce."

Skvělý příběh plný dobrodružství a akce. Vůbec jsem se u něj nenudila, naopak jsem jej musela, co nejdříve dočíst, i za cenu probděné části noci. Jediný problém byl zpočátku v množství jmen, která si navíc byla i docela podobná (Mora, Moros, Mors), ale s tím jsem si po chvíli poradila, docela se mi u toho hodil přehled jmen, za který jsem byla autorce vděčná.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením.


Žádné komentáře:

Okomentovat