pondělí 6. října 2014

Dračí oči: Černý jezdec

Dračí oči: Černý jezdec

Autorka: Kristina Hlaváčková
Edice: Dračí oči
Pořadí v edici: 2.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 424


Princezna Elena se po osmi letech vrací domů. Život jí komplikují otravný učitel tance a matka, která hodlá dokončit její královskou výchovu. Krátké období spokojeného klidu však začnou narušovat útoky zákeřných létajících ještěrů a dalších nepřátel. Válka je na spadnutí. Armáda Berberů, černých jezdců se zahalenou tváří, se začíná připravovat na boj. Elena touží vyrazit s nimi, ale děvčata přece do války nepatří. Jedině snad ... kdyby o tom nikdo nevěděl?

Kolotoč nebezpečí, intrik, zrady a pradávných tajemství čím dál tím víc směřuje Elenu k jejímu předurčenému osudu. Dokáže čarodějka odolat tlaku a rozhodnout se správně? Pomůže kéralským národům k vytouženému míru, nebo se nechá zlákat mocí a uvrhne je do zkázy?


"Elena se podívala na stopy  a použila velmi jadrnou trpasličí kletbu. Nahoře v údolí našli několik mrtvých koní. Když těla uviděla, srdce se jí zastavilo. Bála se, aby mezi nimi nebyl Aškent. Nebyl, ale co měla před sebou, byla jatka. Cítila, jak se v ní probouzí drak. Michael měl zaťaté zuby a velmi nepřátelský výraz, Ice vztekle zahodil doutník, Morfeův obličej byl naprosto nečitelný. A teď našla mezi stopami hnaných koní otisky Aškentových kopyt a měla jistotu. Ice byl opravdu rád, že není na Michaelově místě. Musel obdivovat, s jakým klidem odporoval rozzuřené princezně. V tom klukovi asi přece jen něco bude."

Princezna Elena po svém návratu domů dostane pořádně otravného učitele tance a etikety. Navíc se začíná schylovat k válce, útoky černých okřídlených ještěrů jsou čím dál častější i koně se začínají houfovat, protože cítí nebezpečí. Křehká Elena se vydává vyjednat spojenectví do vedlejší země k mladému králi Deshielovi. Ráda by se zapojila i do samotné války, je tu přece proroctví, díky, kterému by mohla pomoci válku vyhrát. Avšak ženy bojovat nesmí.


"Ten úsměv, který se Eleně objevil na tváři, Filip znal. Ani malinko nepochyboval, že tentokrát budou její pohyby více než dokonalé. Musela Damienovi dokázat, že...kecá. Filip sledoval, jak vlní boky, jak se šátek v ladných obloucích pohybuje vzduchem okolo svištícího meče, jako by jej chtěl ovinout, aniž by se ho dotkl, zatímco oba tanečníci se okolo sebe prosmýkají ve stále užších křivkách."


Málokterý druhý díl si udrží úroveň toho prvního. V případě této série se to autorce povedlo, v některých okamžicích se mi příběh líbil ještě víc, bylo to pravděpodobně tím, že Elena už povyrostla a stala se z ní zajímavá mladá žena se vším všudy - tzn. více vztahů, více dobrodružství, alespoň v tomto případě. Doufám, že završení trilogie vyjde, co nejdříve, a že si ponechá kvalitu předchozích dílů. 


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením.


Žádné komentáře:

Okomentovat