úterý 7. října 2014

Oběd v Paříži

Oběd v Paříži

Autorka: Elizabeth Bard
Originální název: Lunch in Paris
Přeložil: Lumír Mikulka
Vydalo: Nakladatelství MOTTO
Rok vydání: 2011
Počet stran: 336

"Pojďme se ztratit, v mé a ve tvé náručí,
pojďme se ztratit, ztratit se všem na očích."

Američanka Elizabeth se seznámí s Francouzem Gwendalem. Ona je pragmatická optimistka, on je prostě Francouz. I když oba pocházejí z odlišných kultur, brzy se Elizabeth ke Gwendalovi nastěhuje. Autorka popisuje strasti, ale i výhody Paříže a celkově nesnáze života v cizí zemi. Každá kapitola je zaměřena na některou životní událost nebo běžnou situaci, kterou skvěle dokreslují recepty uveřejněné na konci kapitoly. 

"Procházela jsem kolem mrkví s hustými zelenými listy a ředkviček prodávaných jako růže. Pak jsem spatřila cosi podobné pórku, vypadalo to jako rekvizity z laboratoře doktora Frankensteina - sukovité kořeny připomínající tvarem mozek s dolíčky a tenkými stvoly. Céleri. Působilo to jako cosi co se dá spíš pitvat než jíst. Jeden jsem koupila, jen abych se mohla podívat, jak vypadá uvnitř."

Celá kniha je psaná s nadhledem a i celkem vtipně, život však provázejí i smutné okamžiky, ani o ty tu nepřijdeme, naštěstí se ale budeme většinu doby kochat rozmanitostí francouzské kuchyně, jež provází všechny události. 

"Když jsme pak scházeli s propletenýma rukama z kopce dolů směrem k našemu domovu, napadlo mne: Gwendala jsem si vybrala tak trochu proto, abych zamotala svůj budoucí osud, možná tak z téhož důvodu učinil i on sám."

Je to opravdu příjemná a oddechová četba, ideální pro ty, co mají rádi příběhy propojené s vařením a přípravou pokrmů, mnoho z receptů má suroviny dobře dostupné i u nás, proto jsou skvěle použitelné a určitě některý z nich vyzkouším.

Nechte se zlákat příjemnou Francii a pojďte si něco uvařit a zároveň i přečíst příjemnou knihu!

Pokud by Vás kniha zaujala, a chtěli byste se dozvědět i něco více, můžete se podívat na web autorky, kam pravidelně přispívá svými recepty i dalšími aktualitami: Lunch in Paris

Žádné komentáře:

Okomentovat