pondělí 11. ledna 2016

Šantaram

Šantaram

Autor: Gregory David Roberts
Vydal: Kristian
Rok vydání: 2015
Počet stran: 750

Kniha Šantaram je převážně auto biografický příběh. Lin přilétá do Bombaje, kterou si již v prvních okamžicích svého pobytu zamiluje. Nikdo zatím netuší, že je nejhledanějším australským vězněm, protože před časem utekl z velice přísně střežené australské věznice, kde si odpykával téměř dvacetiletý trest za loupežná přepadení, kterými si vydělával na heroin. V Indii si nejprve užívá místních radovánek, populárních zejména pro turisty, ale brzy se ocitne ve slumu, kde si i přes svůj "bílý" původ hned zvykne a zařadí se do místního života, co víc stane se jeho srdcem a založí si kliniku, kde poskytuje alespoň základní zdravotní péči pro obyvatele slumu. Tímto jeho dobrodružství nekončí, naopak nabírá k dalším a složitějším otáčkám.

"Nevím, co mě děsí víc,
jestli moc, která nás drtí,
nebo naše neschopnost ji snášet."

Strhující příběh, plný zvratů a nečekaných události, přesto je ale uvěřitelný. Rozhodně to není příběh jednoduchý, stále se něco děje. Do knihy je navíc vložena spousta protikladů. Už jen samotný hrdina není ani žádný svatoušek, ale ani bezvýhradný padouch.  Lin samotný je v neustálém kontaktu se zločinci a s těmi nejchudšími lidmi, co žijí ve slumu, na druhou stranu je citlivý k potřebám druhých a snaží se jim pomoct, už jen vybudování zdravotní služby ve slumu je obrovský krok dopředu. 

"Jak ji najdu: Kde je teď? Nenávidí mě? Myslí si, že jsem ji opustil poté, co jsme se milovali? Mohly by si to mně myslet? Musím zůstat v Bombaji - určitě se sem vrátí.Musím tady zůstat a počkat na ni."

Pokud se oprostíme od zajímavého a akčního děje, dostaneme se knize na kůži. Objevíme, že tato kniha není jen skvělým příběhem, ale také skvělým vhledem do indické společnosti, a to pohledem góra (bílého muže) na odvrácenou tvář společnosti Bombaje - zločince, mafiány, pašeráky a jednu z nejnižších vrstev obyvatelstva - obyvatele slumu, 

Navíc můžeme sledovat debaty mezi Kádirem a Linem, jež jsou převážně filozofického rázu a dozvíme se, co Kádir považuje za smysl života, rozdíl mezi dobrem a zlem, i řešení problémů. Často i lidé z ulice, kteří jsou s Linbábou spojeni pronesou pravé a nefalšované lidské moudro, které opravdu stojí za zamyšlení.

Román Šantaram bude brzy mít své volné pokračování s názvem Mountain Shadow, navíc se chystá i jeho filmové zpracování, jehož scénář má na svědomí také Roberts.

Musím ještě navíc vyjádřit velikou pochvalu za skvěle zpracované vydání - zejména graficky, překrásný obal. Navíc je skvělý nápad knihu rozdělit do tří svazku, je takto mnohem lépe přenosná a přebal, ve kterém byly tyto svazky dohromady umístěny je také velice povedený, pro mě byl nejprve malým hlavolamem, ale ještě  stále se mi na mě daří objevovat nové informace a spojitosti. Jedinou výtku mám k tomu, že v anotaci knihy na obalech je zmíněno až moc informací k ději knihy, ale to je opravdu jediná výtka, která mě napadá.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Radioservis, za jehož projevenou důvěru velice děkuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat